Vernieuwend onderwijs in ontwikkeling

Innovatietraject 20/24

Onderwijs is altijd in beweging, stilstand is achteruitgang. Sommige van onze leerlingen worden voorbereid op beroepen die nu nog niet bestaan. Belangrijk is dat onze leerlingen vanuit motivatie kunnen ontwikkelen. Intrinsieke motivatie ontstaat wanneer je in je eigen tempo, op je eigen niveau van naaste ontwikkeling en in eigen interesses je volgende stap mag zetten. In ons huidige onderwijs zijn we hier te summier mee bezig.

Dit is de reden dat er een groots innovatietraject wordt ingezet op het ZuidWestHoek College. Dit zal een traject zijn waar we de eerste twee schooljaren gebruiken om het nieuwe onderwijsconcept vorm te geven.  Dit gebeurt in de schooljaren 2019/2020 en 2020/2021. Vanaf 2021/2022 zal dan het nieuwe onderwijs gefaseerd per schooljaar worden ingevoerd.

Om tot een goed vernieuwd onderwijsconcept te komen is er een projectgroep geformeerd, de Projectgroep Innovatietraject 20/24. Hierin hebben een vijftal collega’s zitting genomen om het proces en de implementatie vorm te geven.

De projectgroep leest literatuur, bezoekt scholen in binnen- en buitenland en experimenteert om tot een sterk nieuw onderwijsconcept te komen. Hierna wordt in de zogeheten ontwerpfase met alle collega’s vormgegeven aan het onderwijs. Daarna wordt in de pilotfase in de praktijk geëxperimenteerd om uiteindelijk in de eerste klas een sterk concept te realiseren.

We houden u op de hoogte van ontwikkelingen in dit proces.